Rotterdam krijgt 3D geprinte voetgangersbrug

Rotterdam krijgt de eerste 3D geprinte, lichtgewicht voetgangersbrug van Nederland. Het gaat om een vlonderbrug in het Kralingse Bos.

De huidige houten voetgangersbrug wordt vervangen door een in zijn geheel 3D geprinte brug van vezel versterkt kunststof, die aan het einde van zijn levensduur ook recyclebaar is. Deze nieuwe brug gaat twee keer langer mee dan de oude brug.
 

Samenwerking

Deze nieuwe brug wordt ontwikkeld door Ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, DSM en de gemeente Rotterdam. Met deze eerste 3D geprinte kunststof brug werkt Rotterdam aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie bruggen. Een ontwikkeling, die perspectief biedt voor het maken van meer duurzame bruggen in de toekomst. De gemeente stimuleert het gebruik van innovatieve, duurzame en circulaire materialen in de bouwsector en leveren een bijdrage aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de stad.
 

Nieuwe brug komt in het Kralingse Bos

De bijna 6,5 meter lange vaste brug, zonder leuning, is nu van hout. Het gaat om een zogenaamde vlonderbrug, die sinds 1975 in de heemtuin in het Kralingse Bos ligt. De huidige brug is aan het einde van zijn levensduur. Met de vervanging van deze brug door een 3D geprint lichtgewicht exemplaar werkt Rotterdam mee aan de ontwikkeling van bruggen op een innovatieve en geheel circulaire manier. De brug wordt helemaal uit een kunststofmateriaal geprint en kan aan het einde van zijn levensduur hergebruikt worden.
 

Slimme monitoring

Gedurende ontwerp, productie en realisatie van de brug wordt ook naar andere slimme en vernieuwende toepassingen gekeken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van sensoren om de staat van onderhoud, de constructieve veiligheid en levensduur van de brug op een slimme en efficiënte manier te monitoren.

De eerste 3D geprinte vezel versterkte kunststof voetgangersbrug in Nederland is naar verwachting eind 2020 gereed.

Scroll naar boven