EcoPark, een multifunctionele parkeerplaats met verrassende eigenschappen

Ecopark is een innovatieve parkeerplaats die de biodiversiteit stimuleert en hittestress, droogte en wateroverlast in de stad vermindert.

Het idee is om de parkeerplaatsen langs de straten te vervangen door een semi-overdekte wadi. Een wadi is een begroeide greppel waarin hemelwater kan worden geborgen en de kans heeft om te infiltreren. Daarop wordt een licht- en waterdoorlatend rooster geplaatst van circulair materiaal, bijvoorbeeld hout of bioplastic, waarop een auto of fiets kan parkeren. De platen zijn gefundeerd op speciale banden langs het trottoir en de rijweg. Wanneer de parkeerplaats niet bezet is, kan het zonlicht door de openingen in de roosters de wadi beschijnen en zo planten laten groeien. Dit stimuleert de biodiversiteit  en water wordt op deze manier in de grond opgeslagen en kan in tijden van droogte weer worden gebruikt. Hierdoor onstaat een soort bekensysteem door de hele stad heen, waarmee verschillende vraagstukken tegelijkertijd worden oplost, zonder dat dit een aanslag doet op de beschikbare ruimte op straatniveau.

Een team van ingenieursadviesbureau Sweco werkt op dit moment aan de details van de dikte van de platen en de fundering, de onzekerheden op het gebied van beheer en onderhoud en de inpassing in de bestaande ondergrond. We zoeken op dit moment nog naareen fysieke testlocatie. Ben je geinteresseerd om Ecopark in jouw stad te testen? Neem dan contact op met Sweco.
Benieuwd naar het volledige artikel en het filmpje? Klik dan hier.
 

EcoPark ‘in a nutshell’

De EcoPark is een multifunctionele parkeerplaats waar de auto geparkeerd staat op licht- en waterdoorlatende roosters. Daaronder bevindt zich een natuurvriendelijke wadi die het water afvoert en infiltreert. De EcoPark dient op deze manier als:
  • Parkeerplaats;
  • Groenvoorziening;
  • Regenwater afvoer;
  • Waterberging;
  • Waterzuivering;
  • Waterinfiltratie
 
Contact:
Tim Reuvekamp, Adviseur Techniek  - tim.reuvekamp@sweco.nl - +31655795285
 

Scroll naar boven