Circulariteit komt moeilijk van de grond

Circulariteit in aanbestedingen komt maar moeilijk van de grond in Nederland. Dat blijkt uit verschillende studentenonderzoeken van de Universiteit Utrecht. Slechts 0,2 procent van alle openbare aanbestedingen in de laatste drie jaar heeft een circulaire insteek. Zo staat in een van de onderzoeken.

Hoewel het in Nederland circulair aanbesteden dus nog steeds in de kinderschoenen staat, doen we het al wel beter dan bijvoorbeeld onze buurlanden. Maar het blijkt dat vooral gemeenten achterlopen op dit gebied.
Het Rijk doet het iets beter. Een van de onderzoeken richtte zich op duurzaamheid in aanbestedingen. Sinds de invoering van de rijksinkoopstrategie ‘Inkopen met impact’ (eind 2019) is het aantal aanbestedingen met milieugerelateerde criteria gestegen van 30 naar 55 procent. Bij de gemeenten is dit niet te zien.

Er is beperkte aandacht voor circulariteit in aanbestedingen, blijkt uit studentonderzoeken van de Universiteit Utrecht. Circulair inkopen lijkt dus moeilijk van de grond te komen. Wat betreft de aandacht voor duurzaamheid bij aanbestedingen is er bij het rijk wel verschil te zien sinds het invoeren van de strategie Inkopen met impact, maar niet bij gemeenten.

Bekijk hier een praktijkvoorbeeld over hoe circulariteit gebruikt kan worden.

 

Scroll naar boven