Blog ambassadeur Arjan Haak: Tegels lichten

Fietsend door een recent nieuw ingerichte wijk - piekfijn gedaan moet ik zeggen - valt mij het volgende op: De nieuwe stoep ligt open. ‘Een nieuwe kabel voor sneller internet’ vertelden ze. Dit zie ik vaker gebeuren in de openbare ruimte.

Jarenlang zijn er geen werkzaamheden en na het herinrichten van een straat, gaat binnen een paar maanden het nieuwe straatwerk open voor een volgende aanpassing. Of dat een asfalt toplaag vervangen wordt en dat men binnen enkele jaren de weg verbreed en een dubbele middenstreep aanbrengt of dat meerdere inspectiebureaus inspecties uitvoeren aan een object voor verschillende afdelingen of programma’s?

Het baart mij ook wel wat zorgen. Dezelfde partijen gaan in de komende decennia voorzieningen aan leggen voor klimaatadaptatie en energietransitie. Hoe gaan ze dat combineren met regulier onderhoud en vervangingstaken? In je eigen huis pak je het toch ook niet zo aan? Neem nou mijn tuin. Ik weet er niet alles van, maar voldoende om mijn beslissingen op te baseren. Daarbij durf ik eigenlijk best wel ver vooruit te kijken als het gaat om het doen van investeringen en onderhoud. Het lukt me best goed om integraal te kijken naar wat er allemaal mogelijk is en hoe ik klussen samen kan voegen. Zo ga ik komend najaar in de tuin aan de slag met diverse wensen van de afgelopen jaren. De verzakkingen in het straatwerk moeten aangepakt worden, dan gooi ik er meteen wat tegels uit voor meer groen en leg ik een grindbak aan zodat het afvloeiende water de bodem in kan, in plaats van het riool. Allemaal losse klussen die prima in 1 keer uitgevoerd kunnen worden.

Wat gaat er dan mis? Vaak ontbreekt het aan communicatie tussen de verschillende afdelingen. Er is onvoldoende regie vanuit een centraal plan. En daarbij komt, dat het veel makkelijker is om vanuit je eigen doelstellingen een kleine ingreep te organiseren. Het is tijd dat overheden hun beheer doorzetten naar integraal beheer en dat de beheerders initiatief gaan nemen in deze integraliteit. Verzamel de wensen, kansen en toe te voegen waarde van andere afdelingen en pak de komende decennia de uitdagingen zoals klimaatadaptatie, energietransitie en circulariteit, integraal aan!

Nu maar hopen dat ik voldoende wensen, belangen en eisen van mijn vrouw en kinderen in beeld heb gebracht om niet volgend jaar weer de tegels te moeten lichten.

 

Scroll naar boven