Bermen staan volop in bloei en dat is het resultaat van jarenlang beleid

BREDA - Nog nooit stonden de Brabantse bermen zo mooi in bloei. Waar ze vroeger braaf gemaaid werden, is er nu beleid waardoor de bloemetjes en bijtjes langs de weg kunnen floreren. Dat gebeurt op meerdere plekken, zoals in Helmond en Eindhoven. Maar ook in Breda. Ecoloog Merlijn Hoftijzer, die verantwoordelijk is voor het prachtige kleurenpalet in de berm, is er apetrots op.

“Dit is echt een van de mooiste bermen die we hebben in Breda”, zegt Hoftijzer. Al en paar jaar bemoeit hij zich met het bermenbeleid in de stad en hij ziet het groen langs de weg steeds mooier worden. “Het is prachtig om te zien hoeveel leven er in zit. Je treft hier tussen de veertig en zestig soorten aan. Wilde peen, knoopkruid, vogelwikke en sint-janskruid. Ik ben een hele trotse beheerder.”

Bermen zijn belangrijk
De prachtige bloemrijke bermen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Het is het resultaat van jarenlang beleid. Het gras blijft na het maaien niet liggen, maar wordt weggehaald, waardoor de zaadjes in de grond meer de ruimte krijgen om te groeien. “Dat moet je echt een paar jaar doen en dan wordt het zo bloemrijk”, zegt Hoftijzer.

De bloemrijke bermen langs de weg zijn niet alleen belangrijk omdat ze er mooi uitzien. Ze vangen ook fijnstof af, reduceren geluid en ze zijn ontzettend belangrijk voor de biodiversiteit. “Je kunt het zien als een snelweg voor beestjes. De bermen zijn onderdeel van een groter netwerk in Breda. Ze koppelen natuurgebieden aan elkaar. Als beesten, insecten en planten deze weg kunnen gebruiken om gebieden te bereiken, dan ben je bezig met duurzaam beheer”, legt Hoftijzer uit. “Er zijn ook bermen ingezaaid. Dat is dan minder natuurlijk, maar ook die zijn onderdeel van het netwerk.”

Lees verder op omroepbrabant.nl


 

Scroll naar boven