Hoe neem ik nieuwe en aangepaste installaties goed over

Ambassadeur
Onze assets worden met grote regelmaat aangepast. Soms zijn er kleine modificaties en soms worden er complete nieuwe plants aangeleverd. Ik ben op zoek naar voorbeelden op welke wijze de beheer en onderhoudsorganisaties installaties overnemen. Ik ben dan met name op zoek naar manieren om zeker te stellen dat de verwachte kwaliteit, functionaliteit en veiligheid daadwerkelijk geleverd is.

Reacties

Ambassadeur
Onder andere bij Rijkswaterstaat heeft de installatieverantwoordelijke (NEN 3140) een belangrijke rol bij wijzigingen en modificaties. Zie: http://www.euronorm.net/content/template2.php?itemID=356 Je zou je licht dus eens kunnen opsteken bij RWS voor voorbeelden .
Mijn tip is om enkele onderwerpen goede aandacht te geven. 1. Testen van de installatie: Zorg voor een stap-voor-stap-test van de nieuwe of aangepaste installatie. Gebruik hiervoor een doordacht testprotocol zodat alle kritische combinaties van factoren worden getest. Werk dit helemaal af, ook al is er tijdsdruk. Benoem wat goed gaat en wat nog aandacht behoeft. 2. Controleer of volgens ontwerp en tekeningen is gebouwd. Klopt ''de situatie buiten'' met wat vooraf is bedacht en ontworpen? Het is millimeterwerk om dat te controleren. Vink de onderdelen af die je hebt gecontroleerd. 3. Is de documentatie compleet en in het juiste format beschikbaar en verwerkt? Daarbij horen ook schema''s, software, certificaten, handleidingen én onderhoudsprotocollen. Verwerkt betekent ook dat de installatie is opgenomen in het onderhoudsmanagementsysteem (OMS of OBS). 4. Volg het functioneren van de installatie. Laat ook de bedieners actief monitoren. Zijn er onverwachte storingen of onverwachte gebruiksstatistieken, treedt dan in contact met de leverancier of aannemer. De contactinformatie moet beschikbaar zijn.
Scroll naar boven